2014. február 4., kedd

Joghurtos almás pite

Az elmúlt két hétvégén is almáspite volt Nálunk, de nem a klasszikus fajta, mert mindegyikbe csempésztem bele ezt-azt. 

Az az igazság, hogy elkezdtem elhasználni a fagyasztószekrényben várakozó gyümölcsöket, mert ugyebár mindjárt itt a tavasz és kell majd a hely :) Most csak az egyik variációt hozom, a másik változat úgy gondolom, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

Más! Akinek van kedve velem játszani azt szeretettel várom a facebook oldalamra, ahol megtalálhatóak a részletek.....


Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 tojás
12 dkg liszt

A töltelékhez:
50 dkg vékonyra szeletelt alma levétől kicsit kinyomkodva
4 dl sűrű görög/török joghurt + opcionálisan még további joghurt a tálaláshoz
kb 3 tk fahéj
édesítőszer vagy cukor

Én fagyasztott nyári almát használtam hozzá, melyet, még héjastól, szeletelve tettem el. Használhatunk másfélét is, ízléstől és fajtától függően tegyük bele hájastól vagy héj nélkül. Szeletelhetjük az almát vékonyra vagy apró kockákra is )  

Amennyiben nincs sűrű joghurtunk csak hagyományos, akkor könnyen megfelelő állagúvá varázsolhatjuk. Egy nagyobb szűrőt tegyünk bele egy edénybe és terítsünk bele egy lazább szövésű konyharuhát. Öntsük bele a joghurtot, és csepegtessük, attól függően, hogy milyen sűrűségű joghurtot szeretnénk. A lecsöpögő savót ne dobjuk ki, kiválóan felhasználható pl kelt tésztákhoz. Hűtőszekrényben napokig tárolható, de akár le is fagyaszthatjuk.


  1. A hideg vajat vágjuk össze kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 
  2. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. Nyújtsuk kis a tésztát, majd béleljük ki a tésztával a pitetálat. 
  4. Villával szurkáljuk meg a pite tetejét, majd süssük elő "vakon" 180 fokos sütőben 10 percig.  (Vakon sütés: vágjunk ki sütőpapírból egy akkora darab kört amivel a piteforma alját ki tudjuk bélelni, majd tegyük a papírt a tésztára. Öntsünk rá egy pl bögre lencsét, babot, vagy valamilyen süthető nehezéket és oszlassuk el a papíron majd süssük meg így a tésztát)
  5. Keverjük ki rémesre a joghurtot a fahéjjal és édesítsük ízlés/ valamint az alma édességének megfelelően.
  6. A félig megsült pitéről vegyük le a sütőpapírt és a nehezéket és tegyük rá az almát majd öntsük rá a joghurtos keveréket.
  7. Tegyük vissza a sütőbe, majd 180 fokon süssük készre.
Tálaljuk édes, sűrű joghurttal

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails