2012. január 17., kedd

Mákos bejgli

Ezt a tipikus decemberi édességet hoztam ma Nektek, így január közepén......:) Persze, tudom, hogy ezt igazából karácsony hetében illett volna feltölteni, de nem volt rá módom, ugyanis kicsit megkésve, december 23-én éjszaka készítettem. Hihetetlen, hogy lassan azóta lassan egy hónap is eltelt, nagyon megy az idő!  Na, de visszatérve a recepthez, ez az első bejgli amit készítettem így előtte jó néhány receptet végigolvastam, majd megalkottam a saját variációmat.




Hozzávalók:
50 dkg liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
10 dkg zsír
15 dkg vaj
8 g élesztő
1 csipet só
8 dkg cukor vagy cukorhelyettesítő
2 tojássárgája
1 dl tej


A töltelékhez:
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor vagy cukorhelyettesítő
1 vanílarúd
10 dkg mazsola
8 cl fehér rum
8 cl tej

A kenéshez:
3 db egész tojás




  1. A tészta alapanyagait hűtsük le.
  2. A tejet, a tojássárgáját valamint az élesztőt keverjük ki csomómentesre.
  3. A lisztet, a sót valamint a porcukrot szitáljuk össze, majd adjuk hozzá a vajat és a zsírt és morzsoljuk össze.Öntsük hozzá az élesztős keveréket, és minél gyorsabb mozdulatokkal gyúrjuk az egészből rugalmas tésztát.
  4. A megygúrt tésztát osszuk el négy egyforma darabbá (mérjük is ki), majd formázzunk a tésztából cipókat és pihentessük hűtőszekrényben letakarva legalább 1 órán keresztül.
  5. A töltelékhez a tejhez adjuk hozzá a vanília kikapargatott magjait és a beáztatott mazsolát és forraljuk fel. Adjuk hozzá a cukrot és a rumot és főzzük össze, majd keverjük bele a mákot és keverjük el. Az elkészült tölteléket hűtsük le.
  6. Készítsük el minden a négy bejglit. A tésztákat nyújtsuk ki kb 20x25 cm-es téglalappá. A lehűlt tölteléket oszlassuk el a tésztán, úgy, hogy mindegyik oldalán hagyjunk 1 cm részt. A tészta széleit hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
  7.  Keverjünk ki két db tojássárgáját és egy db tojást és kenjük le vékonyan vele a bejgliket. A megkent bejgliket tegyük száraz hideg helyre addig, amíg meg nem szárad a tojásréteg.
  8. Utána kenjük meg a bejgliket tojásfehérjével is majd hagyjuk rászáradni.
  9. Szurkáljuk meg a bejgli oldalát és tetejét. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre a bejgliket.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails