2011. október 19., szerda

Fokhagymás-ketchupos oldalas

Tökéletes hétvégi ebéd lehet ha sült oldalast készítünk valamilyen könnyed körettel. Szerintem külön pozitívum, hogy nem kell ott állni mellette amíg elkészül, hiszen megfő/sül magától. Ideális a főzést előző estére tervezni, így másnapra már nem marad más, mint az, hogy turmixoljunk egy finom szószt és betegyük a sütőbe. Az oldalast többféleképpen is szoktam készíteni, de általában csak az ízesítést szoktam variálni, magát az elkészítési módot nem. Szerintem úgy lesz igazán jó szaftos és omlós a hús, ha egy jó fűszeres főzést követően kerül a sütőbe.


Hozzávalók:
1, 5 kg oldalas
2 fej vöröshagyma
1 kápia paprika (elhagyható)
16 gerezd fokhagyma
5 babérlevél
kb 8 szem bors
1 tk chili

4 ek bolti vagy házi ketchup


  1. Az oldalast daraboljuk fel, majd majd tegyük egy lábasba és öntsük fel hideg vízzel.
  2. Adjuk hozzá a 2 fej vöröshagymát, a paprikát, 8 gerezd fokhagymát, a babérlevelet és  a borsot.
  3. Sózzuk ízlés szerint, és tegyük fel lefedve lassú lángon főni.
  4. Amikor már majdnem készre főtt (szinte már leválik a hús a csontról) hagyjuk a lében kihűlni. Nyugodtan állhat egy éjszakán keresztül is a lében.
  5. Vegyük ki a húsdarabokat a léből, és helyezzük egy tepsibe.
  6. A levet szűrjük le, (a babérlevelet távolítsuk el) és kb 3 dl-ert öntsünk bele a turmixgépbe. Adjuk hozzá a megfőtt hagymákat és a paprikát. Tegyük hozzá a chilit a ketchupot, valamint a további 8 fokhagymagerezdet is. Amennyiben még szükséges sózzuk meg.
  7. Turmixoljuk össze a szószt és forgassuk meg benne az oldalas szeleteket. A maradék szószt öntsük rá a húsra.
  8. Lefedve, 200 fokon süssük készre, amikor megsült pirítsuk meg a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails