2011. július 14., csütörtök

Joghurtos update zsemle

Egy kicsit megkésve hozom most ezt a receptet. Az ok az volt, hogy nem voltam gépközelben, mert  szombaton elutaztunk. Valójában, az útra, a szendvicsekhez készült ez a péksütemény. Miközben sült a zsemle, Én már rakodtam az útra, így roham tempóban tudtam csak fotózni is. Arra sajnos, hogy feltöltsem ide a blogra is, már nem maradt se időm se energiám, mindössze csak egy képet tettem fel a facebookra
Na, de a maga a zsemle......elárulom, hogy Nálam már bizonyított, biztosan fogom még máskor is készíteni! Kóstoltuk frissen is, akkor nem is kellet hozzá más feltét, csak friss vaj és paradicsom. Másnap is nagyon finom volt, szendvicsnek elkészítve az úton. Mondhatom, hogy igazi upadte zsemle, nagyon laktató, egy darabbal teljesen jól lehet lakni.




Hozzávalók:
30 dkg BL 80-as liszt
30 dkg BL 80-as lszt Master Mix
3 dkg élesztő
1 kk fruktóz vagy "negyedkanál"
1 dl tej
1,5 kk só
300 g joghurt
1 ek burgonyapehely
1 dl savó
3 dkg olvasztott vaj

A recept tartalmaz savót, akinek nincs otthon szerintem helyettesítse fele-fele arányban joghurttal és vízzel. Nálam mindig van a mélyhűtőben savó. Ajánlom Mindenkinek, hogy használja, ugyanis nagyon jót tesz a kelt tésztáknak. Joghurt készítésekor szoktam belőle eltenni!







  1. Az 1 dl tejbe tegyük bele a fruktózt, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztőt.
  2. A liszteket szitáljuk át, majd keverjük össze.
  3. A liszthez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót és a felfuttatott élesztőt.
  4. Mérjük ki a a joghurtot, és savót, a vajat és öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
  5. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá folyadékot. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztőtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  6. A megkelt tésztából formázzunk meg a zsemléket és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Permetezzük le a megformázott zsemléket vízzel és hagyjuk kb a duplájára kelni.
  8. A megkelt zsemléket ismét permetezzük le vízzel és tetszés szerint szórjuk meg magvakkal (szezám, len stb)
  9. 200 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszták a zsömlék, való igaz ha finom a pékárú szinte nem is kell fölvágott hozzá!

Turák Kinga írta...

ha majd egyszer nem lesz hiánycikk a master mix, akkor ez is el fog talán készülni :)

Zouba írta...

Hany zsemle lett belöle?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails