2010. december 6., hétfő

Csokis-lekváros keksz

Soha nem sütöttem még kekszet, valahogy ez kimaradt eddig az életemből. Most is csak azért álltam neki a hétvégén kekszet gyártani, mert már több mint egy éve lapult a szekrényem mélyén egy keksznyomó.
Sajnos el kell, hogy mondjam, hogy a próbálkozásom a keksznyomóval teljes kudarcba fulladt. Sehogy se tudtam elfogadható minőségű kekszeket kreálni, így maradt a sodrófával való nyújtás valamint a pogácsaszaggató kettőse. Azért azt eldöntöttem, hogy még fogok adni a szerkezetnek egy újabb esélyt, remélem akkor nagyobb sikerrel fogok járni.

A kekszekhez a keksznyomóhoz mellékelt receptet próbáltam ki.





Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj (esetleg margarin is lehet)
25 dkg porcukor
3 ek holland kakaópor
1 dl tej
1 csipet só
Töltelék és bevonat:
kb. 2 dl baracklekvár
15 dkg tejcsokoládé
fél dl tej





  1. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot és a sót és keverjük össze. Adjuk hozzá a tejet és a hideg vajat és morzsoljuk össze az egészet. Gyúrjuk az egészből homogén tésztát.
  2. Felezzük el a tésztát, és az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport és gyúrjuk össze a tésztával.
  3. Tegyük be kb 1 órára a meggyúrt tésztákat a hűtőszekrénybe.
  4. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb fél cm vastagságúra és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval a kekszecskéket.
  5. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük ki a kekszeket 180 fokon 15 perc alatt.
  6. A kihűlt kekszek tetejét kenjük be baracklekvárral.
  7. A csokoládét olvasszuk meg gőz felett. Adjuk hozzá a tejet és keverjük el.
  8. Csurgassuk rá és kenjük el a kekszeken a csokoládét.
  9. Legalább 1 napig tartsuk a kekszeket hideg helyen. Ennyi idő alatt szépen meg fog puhulni a keksz a lekvártól.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails