2010. október 10., vasárnap

Joghurt házilag

  • eperkészítmény
  • cukor
  • folyékony cukor
  • glükóz-fruktóz szirup
  • stabilizátorok(módosított kukoricakeményítő, karragén)
  • aroma
  • savanyúságot szabályozó anyagok (trikalcium-citrát, trinatrium-citrát)
  • hordozók (kalcium-klorid, kalcium-karbonaáok)
  • színezék (kárminsav)
  • murokrépalé koncentrátum
  • pektin-metil észteráz
  • sovány tejpor
  • tejfehérjék
  • élő joghurtkultúra
  • természetesen nyomokban mogyorót egyéb dióféléket tojást és glutént tartalmazhat!!!

Az előbbi felsorolás az egyik legnagyobb márkájú epres joghurt összetevőit tartalmazza.
Húha! elég volt begépelni. Viszonylag ritka az a recept ami ennyi összetevőből áll, arról nem is beszéljünk, hogy a feléről az átlagember az se tudja, hogy mi is valójában.

Régóta motoszkált a fejemben, hogy itthon készítsek joghurtot. A hétvégén sor került rá, a végeredmény pedig tökéletes lett. Bárkinek szívesen ajánlom, hogy készítse el, annyira egyszerű, hogy elrontani se lehet.



Hozzávalók:
1 liter tej
125 g joghurt

  1. A tejet forraljuk fel. Legjobb házi tejet használni, de működik a bolti változattal is. Egy biztos, minél jobb minőségű a tej, annál finomabb joghurtot kapunk.
  2. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni a tejet, majd keverjük bele a joghurtot.
  3. Tartsuk a készülő jughortot langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű helyen (pl. fűtőtest tetején)
  4. Miután 12-14 óra alatt elkészül a joghurt adagoljuk és tegyük hűtő szekrénybe. Tetszés szerint ízesítsük mézzel, lekvárral, gyümölccsel. Esetleg aki nagyon szereti murokrépa levet és pektin-metil észterázt is tehet hozzá:)



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails